top of page

De reis terug naar huis

De inzichten die tijdens het coachingtraject 'Overwin cyberseksverslaving' ontstaan, zijn te mooi om niet te delen. Want misschien denk je dat je met een beetje doorzettingsvermogen binnen een paar maanden genezen bent van deze hardnekkige verslaving, maar niets is helaas minder waar. Het overwinnen van cyberseksverslaving is een (langdurig) proces, waarin je jezelf langzaam maar zeker andere gewoonten aanleert en steeds meer inzicht krijgt in je triggers en gedrag. Dit is een heel persoonlijk (en uiteindelijk ook dankbaar) avontuur, waarin je de regie weer terug in handen krijgt en je leven kunt gaan vormgeven zoals je dat echt wilt 👣💪🤎 


De dappere man met wie ik gisteren een sessie had, zei dat hij merkt dat zijn verslaving (nu, een half jaar later) niet meer alles bepaalt en dat hij niet meer alles ervoor opoffert. Waar eerst alles er nog voor moest wijken, gaan de vergaderingen van zijn werk/eigen bedrijf nu voor. En wanneer hij de drang voelt opkomen en toch op zoek gaat naar webcamdames, is het niet meer zo dat het niet uitmaakt bij wie; wanneer zijn favoriete dames er niet zijn, gaat hij offline en verder met waar hij mee bezig was.


Het meest bijzondere vond ik dat hij me vertelde dat hij zich na dagenlange onrust toch weer in een (real life) situatie vol verleiding begeven had, maar niets met anderen gedaan had. En dat hij een paar dagen later tijdens een spontane vrijpartij met zijn vrouw daardoor in optimale vorm was en het heel fijn en verbindend was. Want als je verslaafd bent aan cyberseks, verdwijnt vaak al je energie in deze verslaving, wat ervoor kan zorgen dat je niet meer opgewonden wordt wanneer je seks hebt met je eigen vrouw. Wat dit bewust en onbewust met haar doet, bewaar ik voor een andere keer ;-)


Dit voorbeeld laat zien hoe door middel van kleine stapjes grote veranderingen plaatsvinden en de dopaminelevels in het brein zich aanpassen. Vergelijk het maar met topsport: het vergt gigantisch veel training en tijd voordat een topsporter het gewenste niveau bereikt en nog meer doorzettingsvermogen om het tij te keren:


Het begin: ontwikkeling van de verslaving


Bij een jonge atleet is er nieuwsgierigheid en enthousiasme. Elke wedstrijd voelt als een nieuw avontuur en door het vele trainen is de vooruitgang snel zichtbaar. Deze fase lijkt op de beginfase van een cyberseksverslaving. In het begin is er een gevoel van opwinding en nieuwigheid. Wat begint als het zo nu en dan bezoeken van erotische websites of chatrooms, kan snel escaleren naar een steeds frequenter gebruik, gedreven door dezelfde nieuwsgierigheid en zoektocht naar bevrediging.


De intensivering: het hoogtepunt van de verslaving


De atleet begint meer tijd en energie te steken in de sport. Trainingen worden intensiever, wedstrijden frequenter en de focus scherper. Voor iemand met een cyberseksverslaving betekent dit steeds meer tijd besteden aan online activiteiten, waarbij andere aspecten van het leven – werk, relaties, hobby’s – naar de achtergrond verdwijnen. Net zoals de atleet alles opzij zet voor de sport, kan iemand met een verslaving steeds meer geïsoleerd raken, volledig opgeslokt door de zoektocht naar de volgende dopamineboost.


Het hoogtepunt: pieken


Op het hoogtepunt van zijn carrière wint de atleet medailles en breekt hij records. Dit is vergelijkbaar met het hoogtepunt van een cyberseksverslaving en de piek wat betreft de frequentie en intensiteit. Maar net zoals de atleet steeds harder moet trainen om op topniveau te blijven, moet iemand met een verslaving steeds extremere vormen van stimulatie zoeken om dezelfde bevrediging te bereiken.


De achteruitgang: gevolgen


Voor de atleet komt er een moment van fysieke en mentale uitputting, blessures of simpelweg het besef dat de piekperiode voorbij is. Bij een cyberseksverslaving kunnen de negatieve gevolgen steeds duidelijker worden: verslechtering van relaties, vermindering van werkprestaties en een groeiend gevoel van schaamte en schuld. Dit is het moment waarop de verslaving niet langer een fijne afleiding en ontspanning is, maar een last die steeds zwaarder wordt.


Het herstel: terug naar normaal


Het herstel van een cyberseksverslaving is te vergelijken met een topsporter die na een blessure of burnout weer gaat sporten. Dit proces verloopt vaak traag en moeizaam. De atleet moet revalideren, opnieuw leren trainen en de motivatie hervinden. Voor iemand met een verslaving betekent dit het doorbreken van gewoontes en het ontwikkelen van nieuwe copingmechanismen. De terugvalrisico’s zijn hoog en de voortgang kan traag zijn (wat het risico op terugval nog eens vergroot).


Afkicken van een cyberseksverslaving vereist dus een sterke intrinsieke motivatie, constante inspanning, zelfreflectie en de juiste begeleiding. Nou... ga daar maar eens voor staan 🙃 Dit gaat namelijk niet alleen over het afleren van een slechte gewoonte, maar over een intensief herstelproces en het terugbrengen van de balans in je leven. Het is een reis terug naar huis, die veel zwaarder en moeizamer is dan de dopaminerush naar de beoogde droombestemming (die later een illusie bleek).


Maar zonder strijd geen overwinning. Daarom vond ik het zo mooi om gisteren van deze man te horen dat hij nu ook echt zelf begint te voelen dat het tijd is om naar zijn echte behoeften te kijken en naar wat hij met zijn verslaving onderdrukt. Tijdens eerdere sessies kon hij mentaal wel begrijpen dat hij met zijn verslaving iets onderdrukt en dat dit de doorstroming op allerlei andere gebieden in zijn leven blokkeert, maar nu viel het kwartje wat betreft de daadwerkelijke ervaring daarvan. Door al die kleine stapjes in de goede richting, triggerpinpointing en steeds weer heel bewust aan zijn problemen te blijven werken, was hij ineens op het punt beland waar hij uitgenodigd werd om een volgende stap te maken en weer een laagje dieper te gaan 💫       


Zelf sta ik ook steeds weer versteld van de intensieve reis die het overwinnen van een cyberseksverslaving is en hoeveel moed en daadkracht het aangaan hiervan vereist. Maar wanneer je eraan begint en steeds vaker die kleine overwinningen en goeie flowmomenten voelt, is er eigenlijk geen weg meer terug. En ga je steeds meer genieten van deze bijzondere reis van zelfontdekking. Want wanneer je steeds verder door de muren van je verslaving heenbreekt, kan de echte jij weer tot zijn recht komen en volop/op al die levensgebieden gaan stralen ☀️


Onthoud dat je niet alleen bent (ik zie dagelijks vele mannen zoals jij) en het niet alleen hoeft te doen. Zie voor meer info mijn eBook 'Overwin cyberseksverslaving - en own je echte mannelijkheid' 👉 https://www.abreathofvenus.com/product-page/overwin-cyberseksverslaving-ebook-1 🌹  Voel je ook heel welkom om kennis te maken met jouw reisgids (👉 https://wix.to/IzVjayD ) en in een super safe setting de reis naar jouw Ware Zelf te beginnen 🔥🫅⭐️ 


It is never too late to start a new life 🌻

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page