top of page
  • Foto van schrijverLunara

Onderdrukken of omarmen?

Bijgewerkt op: 29 jan.

De overgang... het is nog steeds een taboe... en voor zover er wel over gedeeld wordt, gaat het vaak vooral over alle ongemakken en hoe we die het beste kunnen bestrijden en verminderen. Want we willen toch vooral doorgaan met ons drukke leven, continu AAN staan en 20 ballen tegelijk in de lucht houden. Grandmotherhood? Ik voel mij nog 30! En wil mijn verleidelijkheid niet kwijtraken. Toch?


Ik zie in mijn directe omgeving of op FB weinig vrouwen die open over de overgang praten en over wat dit met ze doet. Ik weet dat een collega van mijn man zich dood schaamde en het liefst door de grond zakte als ze een hoofd als een kreeft kreeg en de zweetdruppeltjes langs haar gezicht liepen. Mijn moeder had er zoveel last van dat ze weer aan de pil ging (maar dit was ze zelf vergeten, toen ik het haar laatst vroeg).


Wat ik hoor, gaat vooral over de klachten en hoe vervelend en ongemakkelijk die zijn. En het is ook niet niks, laten we daar helder over zijn... Opvliegers, duizeligheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, all over the place zijn, stijve en pijnlijke botten en spieren, neerslachtigheid, energieloos, uitputting/burn-out-achtige klachten, hyperventilatie, gewichtstoename, angst, verslapping van de (gezichts)spieren, kort lontje/prikkelbaarheid, plotseling aan een bril moeten, etc.


Een paar maanden geleden werd ik lid van een paar Facebook 'overgangs' groepen, waaronder ééntje voor bio-identieke hormonen. De verhalen daar - over de vele klachten - zijn herkenbaar en soms bekruipt je zelfs een gevoel van het valt met mij eigenlijk nog wel mee... Omdat ik heel graag van mijn klachten af wilde, haalde ook ik de bio-identieke hormonen in huis. Met veel twijfel en weerstand (en telkens het zinnetje 'onderdrukken of omarmen' in mijn hoofd) begon ik ermee en de gedachte dat ik er ook zo weer mee kon stoppen. En precies zo gebeurde het. Want op dag 4 was ik volkomen afgevlakt en leek mijn hoofd vol met watten te zitten. Ik voelde een zware druk op mijn borst (/geen verbinding meer met mijn hart) en het lijntje naar boven was verdwenen. Ik ontdekte dat ik weer in dezelfde val getrapt was: die van onderdrukken en verdoven.


Bio-identieke (lichaamseigen) hormonen zijn dan wel niet zo risicovol als normale hormoontherapie, maar het blijven medicijnen, gemaakt door de farmaceutische industrie. Need I say more? Je slikt of sprayt deze hormonen iedere dag, zoals ik 20 jaar lang de pil slikte en mijn natuurlijke cyclus onderdrukte/uitschakelde. Dat was in die tijd (en nog steeds) volkomen normaal. Toen ik er op een gegeven moment mee stopte, leek het alsof ik wakker gekust werd. Mijn libido kwam tot leven en ik genoot van het weer voelen van de pieken en dalen van mijn natuurlijke cyclus. Mijn levensenergie stroomde en vanuit pure creatiekracht kreeg mijn leven een andere richting. Want vanaf dat moment kon ik pas echt de verbinding met mezelf en mijn levenspad maken. Daardoor bevrijdde ik me zelfs uit de matrix van gewone banen en werd ik ZZP'er.


De natuurlijke alternatieven voor ondersteuning tijdens de overgang lijken misschien in eerste instantie niet te werken, maar het verhaal is omvattender en breder. Net zoals je als vrouw omvattender en breder wordt. Het gaat niet om het bestrijden van een paar symptomen, maar om begrijpen wat er gebeurt en voelen wat deze nieuwe levensfase van je vraagt... alle ondersteuning is daarbij welkom, maar het is wat het is: ondersteuning van iets anders/de essentie.


Er zit nog steeds zo'n taboe op ouderdom en ouder worden, zeker als vrouw. We doen van alles om dat proces te bestrijden en sleutelen op alle mogelijke manieren aan de buitenkant om er vooral maar jong uit te blijven zien. Zelfs jonge meiden die in de bloei van hun leven zijn, vinden het heel normaal om wat al prachtig is te laten opvullen of bijwerken en veranderen letterlijk in opblaaspoppen...


Misschien kunnen we beginnen met de overgang als uitnodiging zien om toe te treden tot een nieuwe levensfase en nieuw energetisch veld van mogelijkheden en groei 🌱 En ook al is de veelal langzame maar soms ook plotselinge initiatie in deze nieuwe levensfase misschien minder gemakkelijk dan we gewend zijn of zouden willen, dat betekent niet dat we meteen aan de slag moeten gaan met het bestrijden van de signalen/symptomen die haar komst aankondigen. Daardoor ontnemen we onszelf als Vrouw de mogelijkheid tot een bijzondere verdieping en verrijkende verbinding. We hebben altijd de keuze in welk verhaal we willen geloven/zijn.


Voor mij valt mijn persoonlijke overgang samen met de transitie van de wereld, waardoor ik me nog bewuster word van de uitnodiging en stappen die ik in dit uitdagende proces mag zetten. Onderdrukken is niet langer een optie, want daarmee doe ik mezelf en de wereld geen goed. Ook in mijn vrouwelijkheid maak ik de transitie naar een nieuwe fase en omarm ik de wijze Grandmother die naar de voorgrond treedt. En ik merk hoe goed en fijn het voelt om in haar warmte en rijkdom te zinken. Zij wiegt me - in haar donkere, duistere, aardse hol - en ik wieg de wereld in mijn schoot. De bijzaken en futiliteiten lossen steeds meer op. Bij iedere opvlieger spreek ik mijn dank uit dat ik deze nieuwe fase bewust en belichaamd mag voelen en betreden 💚

    

In plaats van meteen in de bestrijdingsmodus te schieten, kunnen we beter teruggaan naar de basis en voelen wat in deze nieuwe levensfase anders mag. Om het onszelf gemakkelijker te maken en de ruimte in te kunnen nemen die deze intrinsiek 'uitdijende' beweging van ons vraagt 🔥✨


Ik beweeg/sport weer wekelijks, eet gezonder (minder koolhydraten en vega) en het aller belangrijkste: ik heb meer rust in mijn leven gebracht. Ook het heilige huisje van maar 1 kopje koffie (desastreus voor de hormoonhuishouding) is omgevallen en vervangen door rauwe cacao. De overgang vraagt om vertraging en in contact zijn met je binnenwereld, wijsheid en intuïtie. Dat betekent je leven een ander ritme geven, waarin de wijze Grandmother tot haar recht kan komen en jou de weg kan gaan wijzen. Doorrennen op de oude manier, kan in deze fase niet meer. Tenzij je kiest voor onderdrukken en wegrennen. Maar uitstel is geen afstel, terwijl je ondertussen geleefd wordt zonder het in de gaten te hebben...


Het lichaam bevat alle wijsheid en wijst voortdurend de weg. Door het duister heen, naar het nieuwe licht en in alle kleurdimensies. De echte ervaringen zitten van binnen, innig verbonden met de magische spiegel van de buitenwereld 💕 Onderdrukken om in de buitenwereld te blijven rennen, presteren en je druk te maken om niets, is zo ontzettend vermoeiend en onbevredigend. Just let go, be here & now and follow your inner flow 🌸 Woman ❤️

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page