top of page
  • Foto van schrijverLunara

Zelfliefde

Het is een bizar fenomeen: in een wereld waar je alles met één klik kunt bestellen en je binnen enkele minuten meer weet over het leven van een willekeurige influencer dan over je eigen buren, lijkt zelfliefde een zeldzame kunst geworden. Hoe kan het toch dat we zo goed zijn in het liken van foto's van anderen, maar zo slecht in het 'liken' van onszelf?


Om te beginnen, leven we in een tijdperk waarin sociale media ons constant bombarderen met beelden van perfecte lichamen, droomvakanties en avocado-toast die er altijd beter uitziet dan de bruine smurrie op je eigen boterham. Het is moeilijk om van jezelf te houden als je het gevoel hebt dat je voortdurend een casting voor een realityshow aan het verliezen bent.


Daarnaast hebben we de neiging om onszelf te vergelijken met anderen. Maar niet zomaar anderen; we vergelijken onszelf met zorgvuldig gefilterde en geënsceneerde versies van anderen. Het is alsof je je eigen blooper reel naast de highlight reel van iemand anders legt en dan verbaasd bent dat je je niet fantastisch voelt.


Dan is er nog de constante stroom van zelfhulpboeken en goeroes die ons vertellen dat we moeten mediteren, groene smoothies moeten drinken en elke dag een dankbaarheidsdagboek moeten bijhouden. Terwijl je die laatste slok van je derde kop koffie naar binnen werkt en om 15.00 uur nog steeds in je pyjama zit, voelt het alsof je een examen aan het maken bent waarvoor je de verkeerde aantekeningen hebt.


Bovendien hebben we het vaak zo druk met het najagen van succes, carrière en sociale verplichtingen, dat we vergeten even stil te staan en adem te halen. Onze to-do-lijsten zijn langer dan de lijst met goede voornemens die we nooit hebben waargemaakt. En als je dan eindelijk een moment van rust hebt, voel je je schuldig dat je niet productief genoeg bent. Het is een wonder dat je tijd vindt om überhaupt nog te ademen, laat staan om jezelf lief te hebben.


En dan is er nog het moderne probleem van de afleiding. We hebben zoveel gadgets en apps die schreeuwen om onze aandacht, dat we amper de tijd hebben om na te denken over wie we eigenlijk zijn. Hoe kun je jezelf leren kennen als je elke vijf minuten een melding krijgt dat iemand een video heeft gepost of dat je een nieuwe match hebt op een datingapp?


Het is een hilarische paradox: we hebben meer tools en middelen dan ooit tevoren om gelukkig te zijn, maar we gebruiken ze voornamelijk om onszelf te vermoeien en af te leiden. Zelfliefde in de moderne wereld is als het vinden van een Wi-Fi-signaal in een druk café: mogelijk, maar vaak frustrerend moeilijk en soms lijkt er geen andere mogelijkheid dan je erbij neer te leggen dat je de rest van de dag offline bent. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo erg als je dacht en begin je een spontaan gesprekje met de persoon tegenover je. Of pak je thuis het boek dat al maanden op je nachtkastje ligt. En merk je al gauw dat je je anders voelt... meer aanwezig en verbonden met de wereld om je heen 💚


Wanneer je even loskomt van de constante stroom van meldingen, e-mails en sociale media, geef je jezelf de ruimte om te reflecteren en te herontdekken wat echt belangrijk voor je is. Je krijgt de gelegenheid om zonder afleiding te luisteren naar je eigen gedachten en gevoelens, te genieten van de kleine momenten en de schoonheid om je heen op te merken 💫


Zelfliefde betekent dat je jezelf toestaat om regelmatig offline te gaan en de rust en stilte te omarmen. Het betekent dat je jezelf de tijd gunt om te ontspannen, te herstellen en te genieten van je eigen gezelschap. En jezelf er steeds weer liefdevol aan herinnert dat geluk niet altijd te vinden is in de nieuwste app of de meest recente statusupdate, maar in de simpele, waardevolle momenten van het echte leven ☀️💛


Fragment uit het eBook 'Ontwaak in liefde - blaas nieuw leven in je relatie' 💞
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page